La Vall Fosca promocionarà una mira d’URANI

El municipi de Torre de Capdella – Vall Fosca – Lleida vol promocionar una antiga mina d’urani en desús des de l’any 1964, coneguda com l’Eureka i situada al nucli de Castell – Estaó.

Segons ha pogut saber aquest blog l’Ajuntament proposa demanar una subvenció al govern de la Generalitat per poder-ho tirar endavant. Es col·locarà com una mena de manpara per evitar les radiacions i poder observar la mina des de l’exterior, un mirador, acondicionament de la zona i la millora dels accesos.

Aquesta ha estat una de les propostes novedoses després de la decadència que ha tingut el boom immobiliari al petit poble d’Espui, i que ara tot el projecte de l’estació d’Ski ha quedat tot empantanegat. S’aplaudeix la proposta tot i que la paraula urani desperta novetat també porta al seu darrera connotacions desconegudes com perill de radiacions, que segurament són inexistents, però la societat en general es mou pels tòpics, i caldrà fer molts esforços de comunicació per convèncer als possibles turistes a visitar la mina.

Top Image By Gustau Erill i Pinyot [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Apartament Vall Fosca a Senterada, un poble ideal com a punt de partida per visitar la Vall Fosca:powered by AvaiBook.com

2 thoughts on “La Vall Fosca promocionarà una mira d’URANI”

  1. El nostre País (Catalunya) disposa d’un inventari molt gran d’antigues mines en deshús.
    Es tracta de zones on es varen aprofitar els recursos naturals per a la supervivència de pobles i per a obtenir-ne matèries primeres.
    Actualment, la majoria d’aquests llocs han passat a l’oblit, tot quedant amagats en zones complicades o bé com a zones degradades abandonades.
    Val la pena recuperar turísticament aquells emplaçaments possibles i amb atractiu per a explicar com són les activitats extractives i per a donar una visió d’unes maneres antigues de treballar i de viure d’un poble.
    En altres casos, caldria invertir molt en restaurar l’entorn d’antigues explotacions mineres i extractives per a integrar-les en el paisatge un cop han estat abandonades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 + 6 =